Tæven

Hvor gammel skal tæven være?

Tæven skal være fuldt udvokset, så Klubben for Sort Spids anbefaler, at hunden er over 2 år gammel. Det vil da være sandsynligt, at den er mentalt og socialt moden til at passe hvalpenen, og risikoen for fødselskomplikationer er mindre.

Når tæven bliver gammel, øges risikoen for komplikationer i forbindelse med fødsel og hvalpe igen. Hvis tæven tidligere har fået hvalpe, bør man stoppe med at avle på den når den fylder 7 år. Hvis tæven ikke tidligere har haft hvalpe, bør man ikke lade den blive drægtig efter 5 års alderen. 

Skal min hund undersøges for noget inden den kan anvendes i avl?
For at din tæve må anvendes i avl, skal den være avlsgodkendt af Klubben for Sort Spids. Klubben indkalder til avlsgodkendelse 2-3 gange om året. Du er velkommen til selv at kontakte avlsudvalget.
Hvis det ikke allerede er sket, skal både din hund og den ønskede hanhund registreres i Dansk Kennel Klub. Kontakt avlsudvalget, som skal videresende anmodningen om registrering.

Det er en god ide at lade hunden få et dyrlægetjek inden parring.

Avlsudvalget anbefaler, at avlsgodkendte hunde inden parring fotograferes for AD og HD. (Albueleds- og hofteledsdysplaci). HD-status bør være A eller B, og AD 0 eller 1.

Hvis hunden ikke undersøges for disse lidelser, bør ejeren sammen med sin dyrlæge være særlig opmærksom på status.

Ejere til hunde, som allerede er godkendt, skal være særlig opmærksomme på HD, knælidelser og andre lidelser, som kan være arvelige – og melde tilbage til avlsudvalget i tilfælde heraf.

Hvem kontakter jeg, når jeg synes min hund skal have hvalpe?
Opdrætter og hanhundens ejer forventes at være betalende medlemmer af Klubben for Sort Spids. Når din hund nærmer sig løbetid, kontakter du avlsudvalget, som vil finde en egnet hanhund til din tæve.

Paringsaftaler og paringsbevis

Når valget er truffet, fremsender avlsudvalget en parringsaftale fra Klubben for Sort Spids, som skal underskrives af både tævens og hanhundens ejer og indsendes til DKK og Klubben for Sort Spids.
Herefter kontakter du hanhundens ejer for nærmere aftale om tid og sted, når din hund kommer i løbetid.
For at lette samarbejdet mellem ejeren af tæven og hanhunden har DKK udfærdiget en særlig parringsaftale, som du kan finde her.
Vær opmærksom på, at denne parringsaftale udelukkende er en kontrakt, som indgås mellem tæve- og hanhundeejer. Denne kontrakt skal derfor ikke indsendes til DKK.
Derimod skal DKK have en kopi af DKK’s parringsbevis, når parringen er gennemført. Avlsudvalget hjælper gerne med disse dokumenter.