Bestyrelsens beretning 2025
I går ville Elgaard Madsen være fyldt 100 år. Hvem var Elgaard Madsen? Jo, det var jo ham, der, dengang Dansk Kennel Klub støttede op om bevarelsen af Broholmerne og dansk spids, syntes at der manglede noget. Han kunne nemlig huske den sorte spids fra sin barndom på den jyske hede. Så uden ham, havde vi ikke siddet her i dag.
Racen sort spids blev anerkendt af Dansk Kennel Klub i 2021.
Vi har søgt om anerkendelse flere gange – 1. gang i 2002 og flere gange siden, og har fået afslag hver gang. I 2015 fik vi at vide at der skulle være et vist antal generationer og avlsdyr, og vores beregninger dengang tydede på, at ud fra de kriterier ville det tage mindst 20 år, før vi skulle søge igen. Men sådan gik det heldigvis ikke, og medlemstallet i vores klub er steget støt siden. Der er i øjeblikket omkring 200 medlemmer i klubben, og de sidste par år har der været tilmeldt ca. 60 hunde + deres mennesker til træf. Det er en kæmpe forøgelse.
Samarbejdet med DKK har bevirket, at hvalpekøbere kan finde deres sorte spids på Køb Hund, som er DKK’s hvalpeportal. Det signalerer samtidig en større seriøsitet og respekt omkring vores race. Bestyrelsen har skullet arbejde under ændrede regler og lære nye arbejdsgange, og hele denne omstilling fra “kaffeklub” til at fremstå fagligt funderede og professionelle er en proces, der tager tid. Det samme gør det generationsskifte og deraf følgende overlevering, som vi også er i gang med at effektuere.
Klubbens udvalg
2024 har i høj grad stået i forandringens tegn for arbejdet i bestyrelsen og i udvalgene. Før optagelsen i DKK klarede man stort set alt i bestyrelsen eller på generalforsamlingen, men det er en umulighed med det omfang opgaverne efterhånden har fået, samtidig med at rammerne som specialklub under DKK stiller nogle andre krav til os. Vi har lagt meget arbejde i at få defineret udvalgene og få dem til at fungere, og det har ikke altid været lige ud ad landevejen.
PR udvalget
Vores PR strategi har fået et gennemsyn og har fået mere professionelle retningslinjer.
Vi har fået nye retningslinjer for klubbens profil på Facebook. Vi har en Facebookside, der hedder Klubben for Sort Spids, som er klubbens officielle side. Der er sket justeringer i administrationen af siden og det arbejdes der stadig med.
Facebook gruppen – Sort Spids- er vores medlemsforum på Facebook, og den bliver nu udelukkende administreret af profilen Klubben for Sort Spids.
På den måde kan man skelne mellem klubbens og bestyrelsesmedlemmernes private indlæg og holdninger, og det sikrer en mere professionel og strømlinet kommunikation til gavn for alle.
Sponsorudvalget har i mange år været lidt som et forsømt barn. Dels har det været svært at rekruttere medlemmer til udvalget, og det har også været svært at skaffe nye sponsorer, fordi racen var ny og forholdsvis ukendt.
Men med tiden er der flere, som kender racen og kombineret med, at vi nu kan tilbyde vores sponsorer god eksponering i både blad, på hjemmesiden og på Sociale Medier – samt mulighed for at have en gratis stand til vores årlige træf – har vi i det forløbne år fået flere interessante og nye sponsorer.
Et nyt udvalg er aktivitetsudvalget, som understøtter og koordinerer de mange begivenheder, der finder sted rundt omkring i landet. Vi oplever, at et stigende antal medlemmer engagerer sig i klubbens aktiviteter, og det sætter vi stor pris på.
Lokale arrangementer som fælles gåture og “legeaftaler” er blevet mere udbredt, og de er med til at styrke samhørigheden i klubben.
Det er også dejligt at opleve, hvor mange forskellige eksterne arrangementer i hele landet, der har deltagelse af sorte spidser. Der deltog sorte spidser i raceparaden i Tivoli til Hundens Dag, og der var repræsentanter for racen til Hunde i Zoo i Givskud.
Flere og flere markeder og events besøges af vores hunde og deres ejere, og næsten hver gang hundene har været ude at reklamere, har vi fået henvendelser til ventelisten og nye følgere på Facebook.
Også på udstillinger gør vores hunde sig bemærket. Ved Fællesudstillingen for de Nationale Racer i Årslev deltog der 12 sorte spidser, og der blev opnået fine resultater. Tine Ofverlind stillede op i avlsklassen, som er et forældredyr med 4 stk afkom, og blev kåret som bedste opdrætter.
Der deltog hele fem sorte spidser ved Dansk Kennel Klubs internationale udstilling Winter Wonder Show i Fredericia, også med flotte resultater… og vi kunne blive ved!
De sorte spidser er ganske flot repræsenteret rundt i hele landet, og mange deltager i forskellige former for hundesport. Flere sorte spidser har fx fået smag for rally, og hele tre hunde skal deltage i en rally-prøve til foråret i Sommersted.
Det årlige træf er blevet lagt ind under bestyrelsen, og udvalgene har så hver deres opgaver i forbindelse med træffet.
Træffet er årets højdepunkt. Fra at vi mødtes på fodboldbanen i Birkende, har vi de sidste år været oppe på over 60 hunde og deres mennesker. Det har været en udfordring at følge med i denne vækst, men vi lægger os i selen for, at det skal blive en god oplevelse for alle.
Det er på træffet, vi skal byde nye medlemmer velkomne i forbindelse med kuldfremvisning, vi har også vores eget lille skue, og endelig skal der være tid til at hygge os med hinanden og vores hunde.
Træffet skal være overskueligt og samlende, så alle får en oplevelse af at være med i et fællesskab.
Det er også på træffet, vi kan møde nogle af vores sponsorer.
Der er ønske om, at der skal være overnatning i forbindelse med træffet, og vi arbejder på at finde nye steder, hvor dette ønske kan opfyldes. I år vil træffet blive holdt på Vestbirk Camping, hvor man både kan campere og leje hytter. Datoen er som sædvanlig den 2. lørdag i september, i år 13. september.
Hvis medlemmerne har gode forslag til kommende år, modtager vi dem gerne.
Sidste år foregik tilmeldingerne via hundeweb, hvilket var en stor lettelse for administrationen af tilmeldinger. Tombolaen var også en stor succes, som er kommet for at blive.
Skueudvalget består pt af 3 personer, som gennem hele året sørger for at gøre opmærksom på skuer og udstillinger rundt omkring i landet. Det er hyggeligt at mødes med de andre sorte spidser og deres ejere, og også i disse rammer føler man sig som en del af et fællesskab.
Det er også skueudvalget, der står for planlægningen af vores eget lille skue på det årlige træf.
Bestyrelsens arbejde
Som det måske allerede fremgår, har bestyrelsens arbejde i det forløbne år drejet sig meget om at tilpasse sig den nye struktur og få udvalgene til at fungere.
Medlemmerne af bestyrelsen er alle frivillige, som hver især lægger et stort stykke arbejde i den fælles sag: “sammen med DKK at fremme kendskabet til den danske sorte spids og gennem oplysning om hensigtsmæssig avl at bidrage til at bevare og/eller forbedre racens kvalitet, herunder sundhed, temperament, eksteriør og brugsegenskaber.”
Mange af de ting, der før har stået mellem linjerne, er vi nu nødt til at definere tydeligt, så vi undgår misforståelser. Når bestyrelsesmedlemmerne “lægger et stort stykke arbejde i sagen” betyder det fx at vores kasserer dygtiggør sig for at blive endnu bedre til at lave regnskab, at avlsudvalget rådfører sig med DKK’s sundhedsudvalg og andre eksperter omkring racens sundhed, at vi arbejder på at skifte til en database, der er tilgængelig for medlemmer, og at vi deltager i diverse kurser og seminarer, der kan gøre os klogere.
I bestyrelsen er vi meget forskellige og har forskellige perspektiver og kompetencer. Derfor er det vigtigt, at vi altid har respekt for hinanden og er loyale over for vores fælles beslutninger.
Vi har drøftet, hvordan det gode samarbejde skal være, og hvordan vi håndterer eventuelle uenigheder, så de ikke bliver til personlige konflikter. Vi er nu landet et sted, hvor vi i bestyrelsen er enige om, hvor vi bevæger os hen. Vi ønsker primært at sikre racens sundhed på lang sigt, og vi ønsker, at det fremtidige arbejde skal være præget af ro og stabilitet. Vi synes, at det er vigtigt at have god kontakt med klubbens medlemmer, og vi bestræber os på at være tydelige i vores kommunikation.
Som Grethe Birkemark så fint sagde en dag: ”Vi kan godt være uenige uden at blive uvenner”.
Bestyrelsen har nedsat et forretningsudvalg, som består af formand, næstformand, sekretær og kasserer. Det skal sikre, at bestyrelsen har mulighed for at reagere hurtigt på eventuelle akut opståede situationer. Et forretningsudvalg vil også kunne varetage den daglige drift, således at resten af bestyrelsens medlemmer ikke bliver overbebyrdede med informationer.
Vi skal huske på, at de fleste bestyrelsesmedlemmer har en hverdag og et arbejde, som også kræver tid og overskud, og at det skal være en fornøjelse at lave frivilligt arbejde.
Vi er åbne for at modtage nye medlemmer i bestyrelsen, som har lyst til at få indblik og bidrage til at arbejde for, at vi har en levende klub med tilfredse og engagerede medlemmer. Vi ønsker en bæredygtig bestyrelse, der står sammen om arbejdet for at fremme racens sundhed og udbredelse.
Vi er fyldt med gå på mod og optimisme på racens og klubbens vegne, og vi ser frem til et år, som allerede byder på mange spændende aktiviteter og nye opgaver.